Welke requests doet de ArcGIS Server Feature Service reader van FME Desktop ‘onder de motorkap’? Dat vroeg ik mij af naar aanleiding van deze reactie van Arno van Anrooij op mijn blog post over het Bodemloket.

Het is eenvoudig om de requests af te vangen met Postman. Deze post is eigenlijk een notitie voor mijzelf, voor ‘future reference’. Om het werkend te krijgen moet je drie dingen doen: de configuratie van Postman aanpassen, je lokale IP adres opvragen en een proxyserver instellen.

Postman is een handige tool voor het uitproberen en testen van REST API’s. Ik gebruik de gratis versie die je hier kunt downloaden. Hoe je de instellingen van Postman moet aanpassen voor het afvangen van requests, is gedocumenteerd op deze pagina.

Het IP adres van een computer met Windows als besturingssyteem vraag je snel op met de ipconfig command line utility.

Het configureren van een proxy server onder Windows 10 doe je via Instellingen > Netwerk en internet > Proxy. Scroll naar beneden naar Handmatige proxyconfiguratie. Zet Proxyserver gebruiken aan. Vul het lokale IP adres in en het nummer van de poort waarop Postman luistert. Vergeet niet als laatste stap de configuratie op te slaan.

Als je in FME Desktop nu de workspace uitvoert met de ArcGIS Server Feature Service reader, verschijnen de requests in Postman de Historie tab in de sidebar.